Naša obala ovo ljeto postat će bogatija za još jednu jedinstvenu festivalsku lokaciju, u to u samom srcu Dalmacije, točno nasuprot povijesnog Šibenika – plaža i rt Martinska, otvaraju novu stranicu svoje bogate povijesti. Zajednička inicijativa Grada Šibenika, Turističke zajednice grada Šibenika te organizatora šest festivala koji će se ovo ljeto tamo održati, Martinsku će postaviti na kartu festivalskih destinacija Hrvatske. U nastavku vam donosimo detalje i za sva pitanja stojimo na raspolaganju.

Martinska kod Šibenika postaje nova ljetna festivalska destinacija

Predstavljamo vam Martinsku, novu i jedinstvenu festivalsku lokaciju smještenu u srcu Dalmacije, preko puta povijesnog Šibenika, koja će ovoga ljeta ugostiti čak šest festivala. U razdoblju od 13. srpnja do 19. kolovoza, Martinska će biti idealno mjesto za sve ljubitelje dobre i raznovrsne glazbe, dobrog provoda uz ležernu atmosferu i opuštanja uz raznovrsne ljetne aktivnosti.

Smještena direktno preko puta grada Šibenika, na jedinstvenom srimskom poluotoku i na samom ulazu u šibensku luku, nekadašnji važan prometni punkt te gradsko kupalište i izletište mnogih generacija, Martinska uz inicijativu Grada Šibenika, Turističke zajednice grada Šibenika i organizatora festivala otvara novu stranicu svoje povijesti. Gotovo će svaka subkultura svoje mjesto pod suncem ovoga ljeta moći pronaći u prekrasnom ambijentu plaže i nekadašnjeg kampa Martinska, koja u svom bogatom ljetnom konceptu nudi šest žanrovski različitih festivala, a to su redom; Regius, Seasplash, Kanal, Nox, Membrain i Blast festival. Ovogodišnju sezonu glazbenih događanja otvorit će 9. Regius festival koji se odvija 12. i 13. srpnja,a kojeg karakterizira glazbena šarolikost i eklektičnost u izboru stilova, žanrova i samim tim i izvođača.Na line upu su za sada najavljeni Sajsi MC, Marin Ivanović Stoka, Cold Snap, Piknik Park – Linkin Park Tribute Band, Dreger Rofellos i Babilonska. Regius festival promovira kulturu i glazbu široke lepeze alternativnih žanrova. Ove godine po prvi puta na Martinskoj će se održati i najdugovječniji hrvatski festival, posvećen dub i reggae zvuku te soundsystem kulturi – Seasplash, koji nakon 16 godina iz Istre dolazi na izlet u Dalmaciju i zauzima plažu od 18. do 21. srpnja. Osim programa na Martinskoj festival će i po prvi puta imati koncert otvorenja i to u srijedu 17. srpnja, na prekrasnoj tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. Festivalski line up ove je godine predvode Dub Pistolsi, Lee Scratch Perry, Scientist, Vibronics, Edo Maajka i mnogi drugi, a uskoro izlazi još jedna najava izvođača. 26. i 27. srpnja rezerviran je za sve one koje vole žestoko i veselo. Naime, taj je termin pripao Kanal Festu koji se ove godine odvija po drugi put i ugošćuje isključivo punk bendove, ali i njegove podžanrove kao što su punk rock i HC, sve u organizaciji Udruge Liješnjaci. Prvi vikend kolovoza, 2. i 3. kolovoza, na Martinskoj kreće NOX Festival – dvodnevna fešta elektroničke glazbe. Tijekom dva dana na dvije pozornice, NOX će ugostiti izvođače iz Hrvatske, regije i inozemstva – žanrovski podijeljene na melodičnu elektroničku glazbu i nešto žešći zvuk. Od ukupno dvadesetak imena koji dolaze u Šibenik, dosad je objavljeno šest imena, a to su Juan Atkins, Red Axes, Petar Dundov i Coeus, DJ Jock i domaćin Lawrence Klein. Martinska koja se smjestila na prostoru bivšeg kampa u šibenskom kanalu ove godine je dom i Membrain festivala, najvećeg okupljanja bass glazbe u Dalmaciji. U četiri dana programa na tri pozornice nastupit će preko 80 izvođača iz Hrvatske i svijeta koji će publici donijeti najaktualnije trendove drum and bassa, dubstepa, grimea, duba, global/tropical bassa i subžanrova, te time zbližiti kulture i ljubitelje bass glazbe. Neka od imena koja nas očekuju na Membrain Festivalu od 8. do 11. kolovoza su Loxy, DLR, Overlook, Clarity, Ruffhouse
Hrvatsku DJ scenu na Martinskoj će ovo ljeto predstaviti Blast Fest koji ujedno i zatvara festivalsku sezonu na ovoj jedinstvenoj festivalskoj lokaciji od 16. do 18. kolovoza. Cilj Blasta je da se kroz glazbu, ples i ambijent umrežavaju mladi, dijele znanja, šire pozitivnu energiju te tako zaokruže samu svrhu postojanja Blasta, koji se održava pa principu slobodnih donacija. Martinska će osim festivala kroz ljeto imati i niz dodatnih jednodnevnih i dnevnih događanja koji će obogatiti ponudu ove prekrasne lokacije. Jedan od takvih programa je i TLM Festival Warm Up – uvertira u peto izdanje TLM (Too Loud Music) festivala koji se održava u Šibeniku pod organizacijom Udruge Oksid. Na tragu širenja vlastitog djelovanja i suradnje odlučili su napraviti zagrijavanje za festival 25. srpnja upravo na lokaciji plaže Martinska, a program će otkriti uskoro. Potencijal ovako bitne inicijative za turistički i glazbeno-kulturni razvoj Šibenika i regije prepoznali su Grad Šibenik i Turistička zajednica, pa se stoga cijeli ljetni program na Martinskoj odvija pod njihovim pokroviteljstvom. Zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika, Paško Rakić, izjavio je: „Ponosni smo što će Šibenik ove godine ugostiti brojne festivale te predstaviti još jednu od svojih prirodnih ljepota Martinsku, koja s pripadajućim kampom i kupalištem, postaje jedinstvena glazbena scena sa spektakularnim pogledom na Krešimirov grad. Ljeto u Šibeniku obilježit će tako i bogata ponuda događanja alternativnih glazbenih žanrova, uključujući i elektronsku glazbu. Upravo zahvaljujući promišljenom i sustavnom ulaganju u obogaćivanje kulturne i turističke ponude, Šibenik ostvaruje kontinuirani rast dolazaka i noćenja gostiju iz cijelog svijeta, a dodatno pozicioniranje Grada kao jedinstvene festivalske destinacije pridonijet će međunarodnoj promociji Šibenika te ga svrstati na kartu ljetnih top destinacija.“ Ljeto 2019. za Martinsku će biti posebno i šaroliko kao nikada do sada. Preostaje samo vidjeti i doživjeti taj festivalski ugođaj.