Katedra Čakavskoga Sabora Kostrena već trinaest godina organizira manifestaciju
Čakavski susreti u Kostreni. Ovogodišnji susreti održati će se od 13. do 18. svibnja2019.godine,a cjelokupni program odvijati će se u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija. Ova višednevna manifestacija okuplja više stotina sudionika, od najmlađeg naraštaja pa do sudionika zrele dobi, od dječice vrtićkog uzrasta pa sve do znanstvenika, a svima im je zajedničko- ljubav za domaću besedu i briga da se ne pozabi naše ča. Program Njegovanje čakavskog izričaja, u okviru kojeg se održavaju Čakavski susreti, sufinancira Općina Kostrena i Primorsko-goranska županija.

Za vrijeme trajanja manifestacije, u holu Narodne Čitaonice postavljena je izložba koju su zajednički realizirali Katedra, dječji vrtić „Zlatna ribica“ i osnovna škola Kostrena. Katedra je postavila izložbu fotografija pod nazivom „Kostrenski kantunići“ koje prikazuju tradicijsku gradnju u Kostreni i kuće koje, zahvaljujući svojim vlasnicima, još uvijek „žive“.
Dječji vrtić „ Zlatna ribica“ je postavio maketu Kostrene, a ovu izuzetno lijepu kostrensku priču zaokružuje osnovna škola Kostrena sa mozaikom starih kostrenskih riječi i fotografija.
Danas u ponedjeljak 13.5. s početkom u 20,00 sati na programu je predstava „NAŠA ŠTORIJA“, „Štoriju“ su napisale Branka Kržik Longin i Željka Egredžija. „Naša štorija“ je kratka vrckava predstava, koja opisuje jedan običan dan jedne obične današnje kostrenske obitelji, koja je suočena sa svim problemima današnjega društva i življenja na ovim našim prostorima. Članovi Dramske kumpanije Katedre Čakavskog sabora Kostrena i ovaj put će svojom glumom oduševiti i nasmijati publiku, koju očekuje gotovo sat vremena dobre zabave. U predstavi glume: Vjekoslav Bakašun, Branka Kržik Longin, Andjelka Rasol,
Katarina Margan, Ani Radolović, Franjo Božinović, Igor Rubinić, Veronika Cortesi, Lovro Vranić, Vali Linić i Željka Egredžija. Glazbenu podlogu pripremio je Sven Jelović, a režiju potpisuje Željka Egredžija.
Ulaz je slobodan.