14. Rovinjska Regata, nedjelja, 16.6. 11 h….

0
735

U nedjelju, 16.lipnja u 11 h počinje jedan od najvažnijih događaja za grad Rovinj i Ekomuzej/Ecomuseo Batana – 14. Regata plovila s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila. Više o samoj regati i sadržajnom popratnom programu u kojem izdvajamo povorku batana, predstavljanje knjige i filma o svjetionicima “Legende svjetla” te dječju radionicu u suradnji s aMORE festivalom, pronaći ćete u prilogu.

 1. Rovinjska regata je na vidiku!
  Za štovatelje mora te ljubitelje jedrenja i tradicijskih barki Rovinj 16. lipnja ponovo postaje nezaobilazno odredište koje će, 14. izdanjem Rovinjske regate plovila s oglavnim i latinskim jedrom, pokazati svu ljepotu i vrijednost maritimne baštine Ekomuzej/Ecomuseo “Batana” i udruga “Kuća o batani–Casa della Batana“ te Jedriličarski klub «Maestral» u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rovinja i udruženjem «Vela al terzo» iz Venecije, a pod pokroviteljstvom Grada Rovinja u Rovinjskom akvatoriju organiziraju Regatu plovila s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila koja će se odvijati u nedjelju 16. lipnja s početkom u 11 h. Regata se održava u sklopu EU projekta Arca Adriatica namijenjenom zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine. Jedna od novosti ovogodišnje regate je i to što se Ekomuzej Batana, u suradnji s hotelijerskom tvrtkom Maistra, još više okreće ekologiji i održivosti pa će u sklopu zajedničkog projekta “Wind of change” za koji je osmišljen prepoznatljiv logotip realizirati niz aktivnosti poput upotrebe isključivo biokompostabilnih eko čaša, tanjura i
  pribora za jelo na ovogodišnjoj Regati. Toplom dobrodošlicom učesnicima neslužbeni dio programa započet će već tijekom subote, 15. lipnja, i to vrlo zanimljivom prezentacijom projekta “Legende svjetla” odnosno istoimene knjige i filma koji donose fascinantnu priču o jadranskim svjetionicima. Svjetionike na našoj obali i otocima, u Ekomuzeju Batana, u 18:30, predstavit će voditelj projekta i glavni urednik portala Morski.hr Jurica Gašpar. Sve dojmove o prošlim regatama te očekivanja povodom nove učesnici će moći razmijeniti tijekom večere i zabavno-kulturnog programa koji za njih započinje od 19:30 h u “Malom škveru” ispred Ekomuzeja/Ecomuseo Batana. Poseban događaj subotnje večeri bit će povorka batana u 21:30h što će biti pravi uvod u nedjeljnu feštu od mora i tradicije. Dan održavanja Rovinjske regate jedan je od najvažnijih dana u životu grada Rovinja, prepun događanja, uzbuđenja i lijepih prizora kako za sudionike Regate tako i za promatrače.
 2. I ova će Regata započeti u 9:30 h gdje će se na sastanku u ACI Marini okupiti svi sudionici s barkama i preuzeti svoje lunch pakete. Start je predviđen za 11 h, a jedra prijavljenih barki ukrašavat će Rovinjski akvatorij do 14 h. Dok će se ekipe iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije pripremati za što bolji uspjeh na uvijek atraktivnoj i prestižnoj Rovinjskoj regati, mališani će na Velikom molu zabavu potražiti na radionici “Otisci mora”. Radionica je namijenjena djeci od 8-12 godina, no i svi drugi uzrasti su dobrodošli! Trajat će od 10 do 11 h, a voditeljica radionice Sabina Damiani koordinatorica umjetničkog programa aMORE festivala djeci će pokazati kako sami mogu napraviti pečate raznih motiva (barkice, jedra, valovi i još puno toga) pomoću kojih će veselo jedriti kroz more zabavnih trenutaka. Za radionicu je potrebna prijava na e-mail adresu: tanja.ranic@gmail.com. Najsvečaniji trenutak odnosno dodjela nagrada pobjednicima 14. Rovinjske regate te uvijek nezaboravno druženje svih ljubitelja barki i mora održat će se na Velikom molu u 16 h. Napomenimo i to da pravo sudjelovanja na Regati imaju tradicionalne drvene jedrilice s jedrom na 1/3 (oglavno jedro; vela al terzo) i latinskim jedrom. Plovila će se natjecati u kategorijama (grupama): batane, mali gucevi, 4,99 m, veliki gucevi, pasare; gajete male, gajete velike i leuti, barke tipa “Topo” – mali, barke tipa “Topo” – veliki i cat.
 3. KONTAKT: Ekomuzej Batana Stručno-programska voditeljica Ekomuzeja i voditeljica projekta Arca Adriatica:
 4. Tamara Nikolić Đerić tamara@batana.org
 5. Suradnica za edukaciju: Tanja Ranić Rovis tanja@batana.org
 6. Odnosi s javnošću: Silvija Jacić silvija@batana.org 091/7980495
 7. Organizacija regate:
 8. Alvise Benussi: 00385 (0) 98 922 00 23
 9. Marino Budicin: 00385 (0) 98 435 077
 10. Fabio Cherin: 00385 (0) 911556755
 11. Tel/Fax Ekomuzej Batana: 00385 (0) 52 812 593