Bakarac 30.04.2019 – “PALJENJE KRESOVA – BAKLJADA”

0
1094

30.4. 2019. planira se održati Bakljada. Za sve one koji će sudjelovati u samoj pripremi, okupljanje kreće na Melini od 18h. Za ostatak koji dolazi uživati – baklje će se zapaliti u 21h.
(U slučaju lošeg vremena događaj se otkazuje.)

Dragi i dobri ljudi, mještani Bakarca i si ki se osjećaju Bakarčanimi, te prijatelji Bakarca, kao i svi ljubitelji primorske tradicije!

Nigdar su naši nonići palili stare mriže va noći uoči Prvoga Maja. Pomišane sa piljevinun, raznoraznin „suhorci“ te naftun činele su bazu za spektakularnu bakljadu, s kun su bakarački ribari dočekivali Praznik rada, te paljenjen starih mriž simbolično se okretali prema naprvo, va susret novin ulovimi tuna ke su zalazile va ono vrime va Bakarski zaljev. Va duhu i tradiciji paljenja obrednih vatri i proljetnoga čišćenja.

Dojdite slobodno, utorak, 30.04. na 21 uru, navečer, bakarački će top označit početak još jedne užance ku nosimo va sebi, mi Bakarčani!

O tradiciji Bakljade – bakaračkim prvomajskim kresovima

20-tak godina noć uoči Prvog Maja na Bakarcu se dočekivala mirno, spokojno, tiho. Neuobičajeno mirno za to malo primorsko mjestašce. Nisu se „delali dešpeti“, jedni od tradicionalnih prvomajskih običaja, i nisu gorjeli krijesovi.

30.4. 2013. u noći uoči Prvoj maja, nešto se dogodilo na bakaračkoj rivi, 70 baklji zasjalo je nekadašnjim sjajem. Nekadašnjim sjajem ribara i težaka, bakaračkih nonića, koji su eto godinama prije palili svoje stare ribarske mreže koje su u ono vrijeme bile od prirodnih vlakana, a ne ove današnje od umjetnih filamentnih vlakana izrađenih od sintetskih polimera. Možda su trajnije i otpornije na raznorazna naprezanja, ali stare mreže od prirodnih vlakana bile su pogodnije za krijesove. Pomiješane sa piljevinom, raznoraznim „suhorcima“ te naftom činile su bazu za spektakularnu bakljadu, kojom su bakarački mladići i divojke, nonice i nonići dočekivali Praznik rada, te paljenjem starih mreža simbolično se okretali prema naprijed, ususret novim ulovima tuna koje su zalazile u ono vrijeme u Bakarski zaljev.

Baza je bila tu, trebalo je samo upaliti šibicu.

Te povijesne večeri, skupina entuzijasta to i čini, nakon što su stare užance neko vrijeme mirovale, šibicom su rasplamsali tinjajući žar vjekovnih vremena staroga Bakarca.

Godine koje su uslijedile nastavile su manifestaciju paljenja krijesova na bakaračkoj rivi, uključivši sve više mještana koji su željeli pripomoći održavanju žara. Danas, 6 godina kasnije, na redu je i 7. manifestacija, te se slobodno može reći kako događaj prelazi u neku novu tradiciju.

Šibica, koja je zapaljena te noći uoči 1. maja 2013. rasplamsala je entuzijam i energiju ljudi koji su prepoznali da čineći dobro za svoju zajednicu, čine i život te zajednice ljepšim i smislenijim. I nisu samo upaljene baklje, pokrenute su i raznorazne eko akcije, zelene i podmorske čistke, obnove dječjih igrališta, uređenja rive i šetnica, kuhaju se broditi kako i nekada, u ‘natjecateljskom’ duhu, love se organizirano lignji, na Jogu su se opet ‘hitile’ i zakotrljale buće, ‘Škola’ je opet otvorila svoja vrata za posjetitelje, na tjedan dana se pojavi i tuna (i sve što već slijedi oko nje) tu doma, u svojem Bakarskom zaljevu…