PREDSTAVLJANJE KNJIGE;CARPATHIA BROD HEROJ U SJENI TITANICA

autor: Slobodan Novković, organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Naklada Uliks

predstavljanje knjige: 3. svibnja 2019. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u petak 3. svibnja 2019. bit će organizirano prvo predstavljanje knjige Carpathia brod heroj u sjeni Titanica autora Slobodana Novkovića.

Nakon prvih dviju knjiga o parobrodu Titanic Slobodan Novković predstavlja svoju novu knjigu o brodu Carpathia, u kojoj naglasak stavlja na hrabru posadu Carpathije, osobito na članove posade iz Hrvatske, pomorce s područje Istre, Hrvatskog primorja, Kvarnera, te kontinentalne Hrvatske. Osamdeset i četvero članova posade, muškaraca i žena s područja Hrvatske, sudjelovalo je u spašavanju 712 putnika i pomoraca s Titanica.

U povijesti pomorstva 20. stoljeća taj čin ostavio je dubok trag, a osobito je istaknuo značenje Rijeke kao prekooceanske luke na početku 20. stoljeća. Kao polazna luka Carpathije Rijeka je bila i neposredan sudionik ove, najveće mirnodopske pomorske tragedije, a Carpathija je,upravo zahvaljujući sudjelovanju u spašavanju Titanica, ušla u memoriju Primoraca, Istrana i drugih sudionika ove najpoznatije pomorske nesreće.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Muzejski trg 1, HR-51 000 Rijeka, Croatia
uprava@ppmhp.hr; info@ppmhp.hr
+385 51 213578; 553666; 553667