Kada gledamo Praputnjak izdaleka uistinu je neuobičajena njegova pojava, koja prateći cestu čini dugu liniju kuća poslaganih po hrbatu planine tako da svatko tko poželi napraviti fotografiju Praputnjaka mora se popeti na suprotno brdo kako bi cijeli Praputnjak uhvatio u kadar.
Knjigom Europe – contours cultureles autora Antona Zakarije, susjedstvo Praputnjak kroz program „Praputnjak kulturni krajolik“ upravo propituje tu poziciju i ulogu sela u lokalnom i europskom kontekstu. „Praputnjak kulturni krajolik“ bavi se promišljanjem zajednice i vlastitog identiteta kroz vrijednosti i nasljeđe te prirodu kao autentični potencijal razvoja lokalne sredine. Program u Praputnjaku govori o važnosti ovih prostora za ukupan razvoj zapadne civilizacije.
Pogram sadržava nekoliko elemenata, a svaki od njih dotiče se nekog od aspekata života zajednice kroz vrijeme: Krajolici budućnosti niz su predavanja, gostovanja, razmjene i suradnji, Pomalo i po kraju interpretacijska je šetnja krajolikom Praputnjaka uz umjetnički program, Dnevni boravak uvijek je pun programa i atmosfere, pa tako posjetitelje očekuje predstavljanje europskog susjedstva iz
Nizozemske, izložba uoči 155. godina rada Područne Škole Praputnjak uz neizostavne balote po starinski.
Svoje europsko razmišljanje Praputnjak je podijelio s nizozemskom organizacijom Stichting Bewegend Beeld iz Rotterdama razgovarajući o selima diljem Europe koja su u mnogočemu slična, čak identična što se tiče mobilnosti, iseljavanja, brzine promjena i odnosa tradicije prema razvoju.
Dolaskom u Praputnjak osvijestit ćemo ideju o europskoj povezanosti i ideji povezivanja i nastanka pojedinih sela te mjesta koja je istinsko europsko kulturno nasljeđe.

O LOKALITETU/TETIMA :
Područna škola Praputnjak
Adresa: Praputnjak 101
Google maps: https://goo.gl/maps/dowcD3V91TAKkEp9A
Područna Škola nema osiguran vlastiti parking pa preporučamo parkirati na parkirališke
Doma kulture Praputnjak, Praputnjak 158a, pa prošetati 10 minuta do PŠ Praputnjak.
Vinograd Takala – Bakarske prezidi
ulaz u vinograd nalazi se uz cestu Meja – Bakar, s lijeve strane, odmah poslje nadvožnjaka
kojim prolazi zaobilaznica Rijeka – Otok Krk, u smijeru Bakra.
Google maps: https://goo.gl/maps/MVdW7QwRVh9CWPxi6
Parkiralište za Rijeka 2020 protokol nalazi se odmah nasuprot ulazu u vinograd dok će
parking za publiku biti adekvatno obilježen. Prilažemo satelitski prikaz sa naznačenim
kretanjima kroz prostor.
– Molimo sudionike da budu adekvatno obuveni za šetnju kroz prirodu, a kako je moguće da će nas zahvatiti i sumrak u dolini, sugerirali bismo i dodatan odjevni predmet.
Dom kulture Praputnjak
Do Doma kulture dolazi se prolaskom kroz naselje Praputnjak, skretanjem sa glavne ceste u
uličicu desno (uzbrdo) odmah po prolasku uz Crkvu sv. Josipa, u smijeru Meja – Krasica.
Adresa Doma kulture Praputnjak je Praputnjak 158a.
Google maps: https://goo.gl/maps/CRD32MLtbsmHir4y7
Uz zgradu Doma kulture nalazi se pripadajući parking za posjetitelje.

O SUSJEDSTVU PRAPUTNJAK
Cesta okružena s dvjestotinjak kuća, petstotinjak stanovnika i teritorijem koji se proteže od mora do planinskih vrhunaca – Praputnjak je malo mjesto istočnog prigrada Rijeke, ponad Bakarskog zaljeva.
Ističe se kao zanimljiv primjer lokalne zajednice koja je u danim povijesnim okolnostima živjela u skladu s prirodom i zatečenim prostornim datostima.
Poznat je po mnogobrojnim suhozidnim intervencijama u krajoliku. Terase Bakarskih prezida, točnije lokalitet Takala, prvi su registrirani kulturni krajolik u RH, pod zaštitom Ministarstva kulture. Također, područje je to na kojem Praputnjarci uzgajaju vinovu lozu belinu od koje se priprema dobro poznati pjenušac Primorja – Bakarska vodica. Ova dva zaštitna znaka Bakarskog kraja predstavljaju poduzetnički poduhvat lokalnog stanovništva prošlih vremena. Bili su to resursi koji su Praputnjarcima omogućili razvoj snažne i školovane zajednice.
Današnja lokalna zajednica živi drugačijim životom – najčešće van lokalnog konteksta – sukladno globalnim trendovima. Kroz svoj program Udruga Praputnjak – kulturni krajolik nastoji sagledati bogatstvo kulturne baštine i kulturnog krajolika Praputnjaka s ciljem kreiranja platforme za stvaranje novih veza: između mještana i njihove neposredne okoline – veza s prirodom i duhom prostora, s naglaskom na formiranju nove zajednice mjesta.
Ključnu ulogu u programu susjedstva Praputnjak nose mještani Praputnjaka te aktivni dionici društvenog života. Bok uz bok, 9 praputnjarskih udruga i organizacija, vođeni duhom aktivizma i zajedništva, nastavljaju dugogodišnj rad na kulturnoj sceni Praputnjaka. Nastojanje je okupiti u mjestu veći broj ljudi koji će prepoznati vrijednosti života u maloj sredini. Nadamo se da će, uz našu pomoć, i oni izgraditi svoju nevidljivu vezu sa prostorom i ljudima koji ih okružuju – na obostranu
dobrobit i zadovoljstvo.
Programom susjedstva Praputnjak predstavit će se i neki od ključnih lokaliteta i znamenitosti. Uz spomenute krajolike dotaknut ćemo se i planina, mjesne plaže Melić, ali i institucija poput: Područne škole koja ove godine slavi 155. godina rada i Kloštra odnosno negdašnjeg Djevojačkog učilišta. U nezaobilaznom dvorištu Doma kulture Praputnjak priprema se druženje uz prigodni program i balote po starinski do dugo u noć.