Grad Bakar ovogodišnji je dobitnik priznanja Instituta za javne financije za transparentnost proračuna. Priznanje se dodjeljuje temeljem detaljnog istraživanja lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, kojim se utvrđuje količina i pravovremenost objave proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica. Riječ je o pet proračunskih dokumenata – godišnjem izvršenju proračuna za 2018. godinu, polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019. godinu te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2020. godinu.
Istraživanje je obuhvatilo svih 576 županijskih, općinskih i gradskih proračuna u Hrvatskoj, a bakarski je, s obzirom na osvojenih maksimalnih 5 bodova, ocijenjen najvišom razinom transparentnosti.
Objavljivanjem rezultata istraživanja i dodjelom priznanja najboljima želi se istaknuti važnost proračunske transparentnosti. Transparentni proračun potiče odgovornost lokalne vlasti, a građanima omogućuje pravovremeni uvid u potpune, točne i razumljive informacije o proračunu. Temeljem njih građani mogu sudjelovati u proračunskom procesu odnosno kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava. Detaljni rezultati istraživanja dostupni su i putem interaktivne karte koja se nalazi na web stranici Instituta za javne financije www.ijf.hr/transparentnost.