LIBURNIJA 2021: Proglašeni pobjednici natječaja za najbolje volontere …; [FOTO]

0
352

Uručenjem priznanja pobjednicima natječaja VoLi 2021. u Opatiji obilježen Međunarodni dan volontera!

Liburnija 2021 – Volonteri!

Drugu godinu zaredom, Udruga Žmergo, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front dodjeljuju priznanja najboljim volonterima Liburnije povodom Međunarodnog dana volontera, a s ciljem promocije i razvoja volonterstva, prepoznatljivosti volontera i vrednovanja njihovog doprinosa zajednici. Podsjetimo kratko, Međunarodni dan volontera obilježava se od 1985. godine, kako bi se dala pozornost velikodušnim djelima, vremenu, trudu, vještinama i znanjima koje volonterke I volonteri ulažu u razvoj zajednice, pokreću pozitivne promjene i čine svijet boljim mjestom za život. Vođeni istim ciljem, organizatori su proveli natječaj za priznavanje doprinosa u brojnim kategorijama natječaja, kao važnim aspektima i dobrobitima volonterstva. Dvanaest dobitnika u isto toliko kategorija ponijelo je titule najboljih volontera Liburnije,doprinosa zajednici, sukladno Natječaju za najvolontere Liburnije “VoLi”.

Kao i prethodne godine, žiri su činili predstavnici Primorsko-goranske županije, jedinica lokalnih samouprava na Liburniji (Opatija, Lovran, Mošćenička draga, Matulji), stručnjaka u području društvenih znanosti i organizatora natječaja, odabrao je pobjednike među prijavljenjim kandidatima. Ove godine, žiri je bio na “slatkim mukama” jer je u pojedinim kategorijama pristiglo i po nekoliko vrlo “snažnih” prijava, no u konačnici su donijeli odluke o onim najboljim među njima koji su tijekom 2021. godine uložili svoje vrijeme, energiju i trud u aktivnosti koji poboljšavaju kvalitetu života na Liburniji, ali i promoviraju volonterstvo i njegove dobrobiti u javnosti.

S velikim zadovoljstvom predstavljamo rezultate natječaja, odnosno pobjednike natječaja za 2021. godinu:

❏ Titula Volonterke Liburnije za 2021. pripala je Vesni Matetić iz Gradskog društva Crvenog križa Opatija koja se tijekom 2021. godine volonterski angažirala ponajviše u svezi dviju izvanrednih kriznih situacija: COVID-19 i potres na Banovini. “Uz sve vrijedno i dobro što čini, posebno moramo istaći da je usprkos životnoj dobi I kategoriji ” rizičnih” za COVID infekciju odlučno, nesebično i požrtvovno volontirala u protekloj godini u doba iznimnih kriznih situacija. Vrlo je uklopivog duha, pa odlično I lijepo surađuje s Klubom mladih kojima svojim iskustvom predstavlja pozitivni primjer.” , ulomak je iz prijave koja je osvojila žiri. Vesni Matetić je također pripala titule Volonterke Matulja zbog organizacije velikog broja aktivnosti u Matuljima, kao i mobiliziranja novih volontera u toj općini. Proglašena je također najboljom volonterkom 3. životne dobi i na tome joj posebno čestitamo.

❏ Nagradu Volontera Opatije osvojio je mladi Kristian Tončić, kao volonter Gradskog društva Crvenog križa Opatija koji se svojim volonterskim radom ističe nizu aktivnosti, a ponajviše svojim primjerom drugim mladim Opatijcima da doprinose svojoj zajednici kroz humanitarni rad i darivanje krvi.

❏ Irena Mišćenić također je volonterka Gradskog društva Crvenog križa Opatija, zbog svog nesebičnog volonterskog angažmana u Lovranu, pobijedila je u kategoriji Volonterke Lovrana. “Uz svekoliki doprinos zajednici kroz humanitarno djelovanje na području Lovran, promoviranje humanih vrednota i načela HCK poseban uspjeh I doprinos Irene je u kontinuiranom motiviranju i uključivanju mladih u sve aktivnosti GDCKO koje se provode na području Općine Lovrana.”, ističu njene kolege.

❏ Izuzetnim doprinosom radu i djelovanju Planinarskog društva Opatija, mladi Leon Sušanj zasluženo je požnjeo kategoriju Mladi volonter. Od administracije, piljenja drva, preko čišćenja staza pa sve do dežurstava. Leon je cijelu 2021. godinu aktivno volontirao u Društvu, čime je osvojio žiri, pa tako i nagradu. “Riječ je o iznimnoj I visoko motiviranoj mladoj osobi koja može biti uzoran primjer ne samo u kategoriji mladih nego svojim angažmanom nadilazi i većinu ostalih članova.”, ističu iz PD Opatija u ime prijavitelja.

❏ Udruga Dragodid ove godine odnosi titulu Volonterske organizacije zbog velikog doprinosa udruge uvrštavanju vještine suhozidanja u popis nematerijalne zaštite Republike Hrvatske i Unescov popis nematerijalne baštine. A i zbog činjenice da se svakim danom obnavlja sve više i više suhozida oko nas.

❏ Udruga Liburnija film festival svake godine uključuje u svoj rad veliki tim volontera koji pružaju podršku realizaciji festivala, čime uvelike doprinose njegovom uspjehu I prepoznatljivosti. Stoga titula Volonterskog programa zasluženo pripala upravo njima kao nositeljima zanimljivog programa i brojnim volonterskim pozicijama koji privlači ponajviše mlade volontere iz Opatije, ali i okolice.

❏ Planinarsko društvo Opatija i ove godine vrlo uspješno kotira među nagrađenima. Ove godine odnose i nagradu za Volontersku akciju i to za uređenje planinarske signalizacije na putovima, stazama i šetnicama liburnijskog zaleđa. “Tijekom 2021. godine članovi Markacističke sekcije PD “Opatija” imali su ukupno 38 (trideset osam) akcija, a radili su na tri polja: redovno održavanje putova, montaža novih putokaza I uređenje planinarskih putova i kontrolnih točaka nove obilaznice „Po vrhovima Učke I Ćićarije“. Velik dio radnih akcija održan je u manjim grupama markacista s pomoćnicima, a provedeno je i 6 velikih radnih akcija na kojima je sudjelovao veći broj volontera, ukupno čak 118!”, ponosno napominju iz PD Opatija.

❏ Ove godine imamo pobjednika u kategoriji najbolje Fotografije volonterske akcije, a ona je otišla u ruke Milivoja Filipovića iz Planinarskog društva Opatija. Svojom fotografijom ovjekovječio je postavljanje žiga na planinarskom putu (Vrata Plašćenica) od strane mladog volontera, člana Društva.

❏ Liburnija je središte događanja mnogih zanimljivih manifestacija, pa ne čudi da se u njih uključuju i u popratne volonterske programe odazivaju volonteri iz mjesta izvan područja Liburnije. Stoga je za sve njih osmišljena kategorija Najvolonterka u gostima, a ona je u 2021. pripala Mireli Pašić, višegodišnjoj koordinatorici volontera Liburnija film festivala koja vrlo uspješno koordinira brojnim volonterima na nekoliko različitih volonterskih pozicija i radi koje se volonteri rado vraćaju svake godine I pridružuju se novi ovom mladom, dinamičnom volonterskom timu.

❏ Impresivan niz ovogodišnjih pobjednika završavamo pobjednikom u kategoriji nagrade za Životno volontersko djelo, a ona je zasluženo otišla u ruke Borisa Petrića iz Planinarskog društva Opatija. Popis uspjeha i zasluga u svijetu planinarenja ovog istinskog zaljubljenika u planinarenje i planinarstvo je osebujan, kao i “ljubav i strast koju nesebično prenosi na druge, šireći zarazno planinarsku pozitivu.“ Iznimno pozitivna atmosfera vladala je tijekom događaja dodjele priznanja pobjednicima koji se održao u utorak, 7. prosinca ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer u Opatiji, a koji je I ove godine okupio sve nagrađene volontere i predstavnike volonterskih organizacija. Organizatori se zahvaljuju svim prijaviteljima koji su nominirali svoje vrijedne kandidate, članovima žirija i svima koji su pomogli da informacije o natječaju, kao i sada njihovim pobjednicima dođe do što većeg broja ljudi. Nadamo se da će vas njihove priče inspirirati i da ćemo sljedeće godine biti u još više slatkih muka pri odabiru pobjednika u novim volonterskim ulogama i pobjedama.