Pozivamo vas na radionicu „Muzej budućnosti: Sudioničko upravljanje u kulturi –
primjeri dobre prakse (Museum of the Future – participatory democracy in action)” koja će se održati u petak, 20. rujna 2019., u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Trg Riccarda Zanelle 1), od 9:00 do 14:00 sati.
Radionicu će voditi Neil Peterson i Graham Boxer, eminentni engleski stručnjaci iz
područja uključivanja zajednice i participativnog upravljanja u kulturi. Neil Peterson, direktor i osnivač Inside Track-a, organizacije usmjerene na pozitivne društvene i ekonomske promjene, ponajviše u području kulture diljem Europe. Jedan od voditelja programa u sklopu Europske prijestolnice kulture – Liverpool 2008, a danas savjetnik mnogih gradova koji su osvojili tu titulu. Graham Boxer, umjetnički direktor muzeja, voditelj raznih strategija u području kulture, poput strategije kulturne baštine vezane uz EPK Liverpool. Također, organizator aktivnosti uključivanja i sudjelovanja zajednice u konzumiranju sadržaja te poboljšanju doživljaja posjetitelja u kulturi.
Cilj radionice je upoznati sudionike s dobrim praksama i trendovima vezanim uz
uključivanje zajednice u stvaranje kulturnih programa s područja Europske unije.
Namijenjena je članovima organizacija civilnog društva, djelatnicima ustanova u
kulturi i zaposlenicima javne uprave te se održava na engleskom jeziku.
Program radionice:
I. Koncept sudjelovanja zajednice u razvoju kulturnih programa na primjerima iz
Europe
II. Suvremeni trendovi u području kulturnog menadžmenta, povezivanje ustanova u kulturi s organizacijama civilnog društva
III. Dobre prakse: stvaranje u suradnji sa zajednicom (community co-creation),
zajedništvo kroz kulturu i kulturne programe (cultural togetherness), uključivanje publike u rad ustanova u kulturi (customer engagement) i pripovijedanje (storytelling)
IV. Upoznavanje s praksama u kulturi povezanim s društvenom pravednošću
(culture and social justice)
V. Razvijanje znanja i vještina usmjerenih razvoju sudioničkog upravljanja………. Radionica se provodi u okviru projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko
vijeće kao model sudioničkog upravljanja, UP.04.2.1.04.0182. financira se iz
Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali
2014-2020. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi
projekt u partnerstvu s lokalnim nevladinim organizacijama čiji je cilj razviti model
participativnog muzejskog upravljanja: Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom
Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske
županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke.
Građansko muzejsko vijeće ima za cilj omogućiti uključivanje zajednice u rad Muzeja te uspostavu modela suradnje između zaposlenika ustanova u kulturi i civilnog društva.
Sastoji se od 15 članova, muzejskih djelatnika, članova nevladinih organizacija i
zaposlenika u javnom sektoru.
Za sudjelovanje u radionici potrebno je ispuniti online obrazac za prijavu do 17. rujna

  1. Broj prijava je ograničen. Odabrani sudionici dobit će obavijest putem e-maila, a na radionici će im biti osigurani radni materijali te osvježenje na pauzama. Nakon završetka radionice, polaznicima koji su sudjelovali na najmanje 80 % programa, bit će dodijeljene potvrde o sudjelovanju. Za sve dodatne informacije možete se obratiti Heleni Traub, organizatorici edukativnih aktivnosti na projektu te članici Udruge Žmergo, putem e-maila helena@zmergo.hr.

Napomena sudionicima:
Sudionici su obvezni prije ili nakon edukacije dostaviti sljedeće dokumente: Zaposleni u udrugama trebaju dostaviti presliku ugovora o radu (važna je samo informacija da je osoba zaposlena u periodu u kojem se provodi edukacija, sve druge informacije je moguće cenzurirati). Članovi udruga trebaju dostaviti izjavu osobe ovlaštene za zastupanje u udruzi kao dokaz da ste član iste. Zaposlenici uprave dostavljaju presliku rješenja o prijemu u službu (važna je samo informacija da je osoba zaposlena u periodu u kojem se provodi edukacija, sve druge informacije je moguće cenzurirati).
Zaposlenici ustanova u kulturi dostavljaju presliku ugovora o radu.