Barok u Bakru: Europa Galante II

0
523

U KUU SKlad nastavljamo s klasičnim glazbenim ciklusom s akcentom na razdoblje baroka- Barok u Bakru. Ministarstvo kulture RH sufinancira koncert vrhunskih umjetnika, Krešimira Lazara(violončelo) i Krešimira Hasa(čembalo), specijaliziranih za djela glazbe visoke renesanse i ranog baroka. Uz brojne uspjehe na pozornicama u Hrvatskoj i u inozemstvu, može se izdvojiti nagrada Jurica Murai za zajednički koncert “100 godina violončela” koju su osvojili 2011. na Varaždinskim baroknim večerima. Članovi su ansambla Camerata Garestin s kojim su 2019. gostovali u Bakru na vrlo uspješnom koncertu ‘Večer baroka’.Ove godine duo Lazar-Has počastit će nas koncertom ‘Europa galante’ na kojem će izvoditi djela velikana poput Telemanna, Vivaldija, Andrije Motovunjanina, Corretea..Kada se 24. listopada 1697. godine u kazalištu Palais-Royal u Parizu održana je premijera opere-baleta s prologom i epilogom „L’Europe galante“, malo je vjerojatno da bi njezini autori, skladatelj Andre Campra i pjesnik Antoine de Lamotte mogli zamisliti da će njihovo djelo dati ime jednoj eri koja se trajao gotovo cijelo stoljeće.
Galantna Europa ili Galantno stoljeće je oznaka razdoblja koji se prostirao na cijelo 18. stoljeće i pronašao svoj izraz u kulturi zabave i uživanja kao smislu života.
Popularni izraz «samo zabava» je glavni postulat L’Europe galante.
Galantnost u prijevodu s francuskog znači je rafiniranu i ekstremnu ljubaznost prema ženi.
Postupno se izraz “galantnost” proširio i na stil života općenito. “Gallantni čovjek” je bio osoba čiji su maniri, govor i odjeća besprijekorni, koji je iskazivao interes za znanost i umjetnost. Ljudski odnos više je nalikovao kazališnoj predstavi nego stvarnom životu -“galantni gospodin” i “galantna dama” bili dužni osmislili svaku svoju gestu, pogled i riječ do posljednjeg detalja.
L’Europe galante bio je elegantan eksperiment, pokušaj bijega iz stvarnosti svijeta, eksperiment koji je stvorio veliki broj umjetnička remek djela posebno u glazbi i arhitekturi i koja nam je ostala u sjećanju kao čudnovatno vrijeme perike i krinalina, violončela i čembala, baroka i rokokoa.
Koncert će se održati u Crkvi Majke Božje od Porta, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.