DRAGA NAM JE ZEMLJAPOSVEĆENO SKLADATELJEVOJ 140. OBLJETNICI ROĐENJA I 60. OBLJETNICI SMRTI!!!

SUDJELUJU:

MUŠKA KLAPA KASTAV
ŽENSKA KLAPA KASTAV
MJEŠOVITI VOKALNI ANSAMBL KANAT – KASTAV
ŽENSKI PJEVAČKI ZBOR KUD-a UČKA – MATULJI
 
DIRIGENT: SAŠA MATOVINA
 
SOPCI S OTOKA KRKA:
BRANKO BRNIĆ, ČLAN KULTURNOG DRUŠTVA SV. PETAR – GABONJIN
KLAUDIJE DUNATO, ČLAN KULTURNOG DRUŠTVA IVE JELENOVIĆ – DOBRINJ
 
RECITATORI: RAJKA JURDANA-ŠEPIĆ I SVEN SUŠANJ

Muška i Ženska klapa Kastav, u svojstvu glazbenih domaćina, objavile su u izdanju Aquarius recordsa iz Zagreba album Draga nam je zemlja posvećen 140. obljetnici rođenja i 60. obljetnici smrti skladatelja Ivana Matetića Ronjgovega. Album je nastao kao plod dugogodišnjeg nastojanja, želje i ljubavi spram očuvanja i promicanja kulturnog nasljeđa temeljenog na narodnom blagu užeg i šireg zavičaja, osobito na njegovom dragulju – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Spomenuta dvostruka obljetnica jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća, obilježena prošle godine, bila je jedinstvena prigoda ponovo ukazati široj kulturnoj javnosti na ogromnu vrijednost glazbenog opusa koji je Ronjgov stvorio na temeljima tradicijske, narodne glazbe Istre i Hrvatskog primorja. Zbog toga je Udruga Kanat – Kastav, u prigodi najvećeg kastavskog blagdana Bele nedeje, opjevanog i u jednoj od najpoznatijih Matetićevih skladbi, 4. listopada 2020. u Kastvu upriličila zborski koncert Draga nam je zemlja (po početnim stihovima Istarske narodne himne koju je Matetić obradio na temelju napjeva zapisanog u Medulinu). Upravo je program ovog koncerta zabilježen na ovom, istoimenom albumu.

Uz sekcije Udruge Kanat – Kastav, a to su Muška i Ženska klapa Kastav te Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav kao domaćine, svoj veliki prilog u ostvarenju čitave zamisli dali su i gosti: Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji, sopci s otoka Krka Branko Brnić i Klaudije Dunato, sopnjadom dočaravajući prastare instrumentalne zvuke sjevernojadranskih prostora, te Rajka Jurdana-Šepić i Sven Sušanj, govorom oživljavajući Matetićevu materinju čakavštinu – domaću besedu – preuzetu iz skladateljevih pisama.

Veliki motiv u ostvarenju ovog albuma bile su i riječi samog skladatelja: „Uspio sam dokazati i pokazati da je istarska muzika dostojna koncertnog podija kao i svaka druga, a možda još i više, jer je originalna“. Upravo zbog te posebnosti, na svima nama je ovu glazbu očuvati, promicati koncertnim izvođenjem, ali i diskografskom dostupnošću.

Tonski snimatelji albuma bili su Ivan Popeskić i Igor Lesica, za mastering je bio zadužen Ivan Popeskić koji je uz Sašu Matovinu i glazbeni producent albuma, a njegov izvršni producent je Saša Matovina. Likovno oblikovanje omota potpisuje Robert Krančić koji je za njegovo osmišljavanje koristio fotografije iz arhive Ustanove u kulturi Primorsko-goranske županije Ivan Matetić Ronjgov.
 
Značajnu potporu u ostvarenju ovog projekta dali su Grad Kastav, Primorsko-goranska županija, Hrvatsko društvo skladatelja – HDS ZAMP i Ustanova u kulturi Primorsko-goranske županije Ivan Matetić Ronjgov, a posebno se zahvaljujemo Župi Sv. Jelene Križarice u čijoj je župnoj crkvi snimljen cjelokupan glazbeni dio albuma Draga nam je zemlja.