Jedna od prepoznatljivijih Žmergovih aktivnosti ponovo na Mrkatu 20. Prosinca povodom obilježavanja Dana protiv plastičnih vrećica!

Kako se godina približava kraju, primiče se i Dan protiv plastičnih vrećica kojeg Udruga Žmergo jubilarno obilježava prepoznatim I među građanima omiljenim javnim događajem na Mrkatu, kada u zamjenu za 20 korištenih plastičnih vrećica, građanima dijeli jednu platnenu vrećicu. Jedan je to od načina kojim se osvještava problematika zagađenja plastikom kroz prekomjerno korištenje plastičnih vrećica, i ujedno omogućuje građanima da ih izbjegavaju, dijeljenjem platnenih vrećica.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građanke, građane i slučajne prolaznike da nam se pridruže u Opatiji, u ponedjeljak, 20. prosinca 2021. od 10.00 do 12.00 sati ispred tržnice Mrkat i da zamijene 20 iskorištenih plastičnih vrećica za praktičnu i okolišno prihvatljivu platnenu vrećicu s porukom.

Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca u Hrvatskoj s osnovnim ciljem da potakne razmišljanje o važnim ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš. One zagađuju kopna i mora, ugrožavaju floru, istrebljuju faunu te imaju negativan učinak na kvalitetu prirode, kao i na njenu estetiku. Ovaj naizgled bezopasan proizvod sačinjen je od naftnih derivata i rasprostranjuje se svijetom nezamislivom brzinom. Uz to, porazan je podatak da je prosječan uporabni vijek jedne plastične vrećice 20 minuta. Svoj put iz prodavaonice najčešće završava u smeću gdje je samo lagani povjetarac dijeli od njenog dugoročno štetnog poduhvata.

Ove nas neugodne činjenice dovode do ključnog pitanja, koliki će ekološki otisak ostaviti 500 milijardi vrećica koje se godišnje koriste u svijetu? Podsjetimo se, korištenjem 6 plastičnih vrećica tjedno, 24 vrećice mjesečno, 288 godišnje, a tijekom života s njih čak 22.176, radimo nezamislivu štetu za okoliš. Korištenjem platnenih vrećica korak smo bliže zelenijoj Opatiji.

„Svatko od nas ima presudnu ulogu u očuvanju okoliš. Počnimo od onih najjednostavnijih navika i pretvorimo ih u održive. U ponedjeljak zamijenite svoje iskorištene plastične vrećice za platnenu i neka to bude početak vaših novih “zelenih” navika. Prihvatite izazov kojim ćete dokazati da se bez plastičnih vrećica može (pre)živjeti.” – poručuju iz Udruge Žmergo. Obilježavanje se provodi u sklopu projekta Žmergov ekološki centar uz financijsku potporu Grada Opatije.