Općina VIŠKOVO: Stipendije za izvrsne učenike i studente …;

0
240

REKORDNIH 178 IZVRSNIH UČENIKA I STUDENATA U OPĆINI VIŠKOVO!

Općina Viškovo za učenike i studente!

Općina Viškovo ove će godine dodijeliti rekordan broj stipendija za izvrsne učenike i studente u školskoj odnosno akademskoj godini 2021./2022. Na temelju pristiglih prijava na natječaj za dodjelu stipendija, nakon obrade su odobrene 103 stipendije za učenike srednjih škola odnosno 52 stipendije za studente koji pohađaju fakultete u sklopu Sveučilišta u Rijeci i one na studijima izvan riječkog sveučilišta. 155 ugovora je općinska načelnica potpisala pa i ovim putem pozivamo učenike i studente da počevši od 17. prosinca 2021. pa sve do 31. prosinca ove godine, a po mogućnosti što ranije, ponedjeljkom od 8 do 14 sati, utorkom od 14:30 do 18, četvrtkom od 14:30 do 16 ili petkom od 8 do 11:30 sati dođu u Dom hrvatskih branitelja. Maloljetne osobe moraju doći sa skrbnikom i oboje potpisati Ugovor ili ga preuzeti te nakon potpisa jedan primjerak dostaviti u sandučić pokraj ulaza u općinsku pisarnicu. Punoljetni korisnici sve obavljaju samostalno. Što prije stipendisti to učine, prije će biti isplaćene stipendije za rujan, listopad, studeni i prosinac. Ovome treba dodati da su u obradi još 23 zahtjeva od čega je 17 učeničkih i 6 studentskih u kojima podnositelji moraju nadopuniti zahtjeve nedostajućom dokumentacijom. Ako to učine, a svi su pozvani na to, ukupno će se odobriti 178 stipendija u iznosima od 300, 500 ili 700 kuna mjesečno što predstavlja rekordan broj otkako se taj program provodi u Općini Viškovo.

„Činjenica da svake godine imamo sve više izvrsnih učenika i studenata mene kao načelnicu čini izuzetno ponosnom. Bez obzira na broj prijava, mi smo svake godine u proračunu osigurali sredstva za isplatu stipendija svima koji ispune kriterij izvrsnosti. Viškovo je jedna rijetkih od općina koja na taj način pristupa stipendiranju izvrsnosti. To ćemo činiti i ubuduće jer je ulaganje u izvrsne učenike i studente ulaganje u budućnost našeg Viškova. Za učeničke I studentske stipendije ove godine izdvajamo 550 tisuća kuna, a u budućnosti će se taj iznos vjerojatno i povećati. Sljedeće godine počinje i izrada Lokalnog programa za mlade jer su nam oni iznimno važna kategorija zajednice. Kroz izradu tog dokumenta, a u suradnji s općinskim vijećnicima, dodatno ćemo razraditi Odluku o dodjeli stipendija učenicima i studentima s posebnim naglaskom na stipendiranje onih koji se odlučuju za deficitarna zanimanja.“, kaže općinska načelnica Sanja Udović.

Nagrađivanju izvrsnih učenika i studenata i ove se godine pridružila Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora koja svim stipendistima poklanja besplatno članstvo u knjižnici. Za ostvarenje tog prava, dovoljno je s primjerkom Ugovora doći u središnju knjižnicu u Marinićima ili ogranak u Viškovu.