[RIJEKA, Kozala]: Udruga SMART kvart sudjeluje u nacionalnoj Noći knjige 2022. …;

0
131

Krešimir Mišak na Noći knjige u kvartu – na Kozali

Noć Knjige!

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je na Svjetski dan knjige i autorskih prava kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

U program obilježavanja uključene su zainteresirane institucije: knjižnice, odgojno-obrazovne ustanove i ustanove u kulturi i znanosti, zatim nakladnici i knjižari, javne i neprofitne organizacije, organizacije lokalne samouprave, stručna udruženja i drugi pravni subjekti, a sa svojim se programom u 2022. godini uključila i udruga SMART kvart.

Program “Noć knjige u kvartu” uz podršku Grada Rijeke održat će se u prostoru MO Kozala na adresi Volčićev trg 2, u subotu 23.4. od 18 sati. Obuhvatit će tri aktivnosti za sve generacije sugrađana i gostiju, a ulaz je slobodan. 

Program u 18:00 sati otvara mlada Riječanka Tamara Štiglić Vodopić, profesorica engleskog I njemačkog jezika, osnivačica i voditeljica knjižnog kluba. Ona će voditi kreativnu pričaonicu bajki za najmlađe, a na meniju su priče H. C. Andersen, braća Grimm, I. B. Mažuranić… Bajke i priče, ma tko ih ne voli! Donesi svoju omiljenu bajku i pridruži nam se u pričanju priča!

Od 19:00 sati predavanje će održati Kristian Benić, voditelj marketinga i projekata Gradske knjižnice Rijeka, spiritus movens riječke knjižne scene. U svom izlaganju dotaknut će se čitanja kao fenomena šire javnosti. Novija je to pojava a na koju su utjecali razvoj tehnologije, društvene inovacije u ustanovama u obliku knjižnica i obrazovanje. Kroz kraći osvrt prikazat će se specifične riječke novije čitateljske fenomene.

U 20:00 sati na redu je poznati HRT-ov voditelj Krešimir Mišak (“Na rubu znanosti”) koji će predstaviti knjigu i održati predavanje “Smrt transhumanizmu, sloboda narodu”. Donedavno tek apstraktni pojam, transhumanizam se sve više otkriva kao društveni pokret i ideologija koji su puno više od tek opisa stapanja čovjeka i računala. Dublji uvid otkriva da se iza te integracije krije redefiniranje pojma “čovjek” pod isprikom njegova nadograđivanja i poboljšavanja tehnologijom.

Pitanje koje više nije akademsko jest: što ili tko je zapravo čovjek? Tko je to taj tajanstveni “ja” kojega se želi oživjeti u “cloudu”?  No, 21. stoljeće donosi i niz znanstvenih otkrića i disciplina koje su zametak nove paradigme koja pokazuje vibracijsko-frekvencijsku prirodu stvarnosti. Zato se danas nalazimo na križanju dva puta – onog koji vodi do digitalnog čovjeka, i onog koji nudi sve dublje razumijevanja staromodnog, “analognog” čovjeka….

Uz predavanja, organizirat će se nagradna igra u kojoj će najsretniji posjetitelj moći osvojiti knjigu “Smrt transhumanizmu, sloboda narodu!” Krešimira Mišaka.

Na samom kraju, u planu je i pop-up predavanje, temu kojega gosti otkrivaju na lokaciji… Ulaz je, kao i uvijek, slobodan za sve posjetitelje.

Veselimo se novom druženju na Kozali!