UN objavio izvješće: “Tisuću pomoraca blokirano u ukrajinskim vodama” …;

0
69

Tisuću Pomoraca blokirano …

Dvije agencije Ujedinjenih naroda uputile su poziv za pomoć za oko 1000 pomoraca blokiranih na trgovačkim brodovima u ukrajinskim vodama.

Međunarodna pomorska organizacija (IMO) i Međunarodna organizacija rada (ILO) upozorile su na to da situacija “postaje neodrživa”, navodeći rizike koje predstavljaju rat i nestašica hrane, goriva, svježe vode i drugih osnovnih potrepština.

Međunarodni odbor Crvenog križa, Liječnici bez granica i Agencija UN-a za izbjeglice zamoljeni su da pomognu u opskrbi brodova, stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom kasno u petak. Plovila koja se nalaze u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju posebno su ugrožena, ističe se.

Agencije su objavile da je do 30. ožujka prijavljeno 86 trgovačkih brodova blokiranih u ukrajinskim lukama i vodama, s otprilike 1000 pomoraca na brodu, prenosi HRT. U tijeku je uspostavljanje sigurnog pomorskog koridora u Crnom i Azovskom moru, rekli su IMO i ILO, dodajući: “Međutim, uspostava takvog koridora ozbiljno je otežana trenutnim sigurnosnim rizicima, koji ograničavaju mogućnost isplovljavanja brodova iz luka u Ukrajini.”