Volonteri HKD-a na Sušaku u 2021. godini poklonili 2.272 volonterska sata i time odradili 54 radna tjedna …; [FOTO]

0
158

Presjek 2021. godine kroz volonterski program!!!

Volonterski program Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku vrijedno je nasljeđe projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U 2021. godini volonteri su, njih 116, sudjelovali u organizaciji čak 150 kulturnih događanja na programima ustanova u kulturi i dionika nezavisne kulturne scene na području grada Rijeke, bili su ukupno angažirani 689 puta i poklonili su 2.272 sati svog slobodnog vremena, što bi preračunato u radne tjedne bilo – 56 tjedana!

 Kultura i humanost

HKD-ov volonterski program po svom se usmjerenju koncentrira na sudjelovanje u kulturnim programima, ali volonteri su pokazali da se kultura i humanost vrlo prirodno upotpunjuju. Kraj 2020. i početak 2021. godine obilježio je potres u kontinentalnoj Hrvatskoj, povodom čega su volonteri spremno pokazali svoju plemenitost pomažući u prikupljanju i sortiranju humanitarne pomoći za pogođena područja.

Sudjelovali su u preseljenju Dječjeg ogranka Stribor Gradske knjižnice Rijeka u novi prostor u Dječjoj kući u Art kvartu, a dali su i značajan doprinos prilikom otvorenja Dječje kuće i u prvim mjesecima njenoga rada.

Iskazali su se u realizaciji Dječjeg festivala Tobogan i Zimske priče iz Benčića u prosincu, pomagali su na kreativnima radionicama Gradskog kazališta lutaka, sudjelovali u organizaciji Revije lutkarskih kazališta, programu Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka, otvorenju izložbe Sanje Iveković u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti…

Zatvaranje projekta EPK volonteri su obilježili angažmanom na koncertu grupe Grč i sekcije Riječkog simfonijskog orkestra u Ribarnici, u maratonskom televizijskom prijenosu uživo na Kanalu Ri te s organiziranom akcijom darivanja krvi za volontere i djelatnike u kulturi u prostoru HKD-a na Sušaku.

 Sigurno uz volontere

U epidemiološki izazovnoj 2021. godini kulturni su se programi odvijali na siguran način, jer su volonteri savjesno pristupili provođenju epidemioloških mjera na mnogobrojnim programima u organizaciji sudionika riječke kulturne scene. Tako su svoj su doprinos dali pomažući u organizaciji otvorenja izložbi u Galeriji Kortil, na HKD-ovom festivalu suvremenog plesa Port of Dance i festivalu glazbe i gastronomije Porto Etno, na brojnim glazbenim i filmskim festivalima i koncertima, dramskim i plesnim predstavama, Festivalu održivosti, na projektu Kako čitati kvart? u okviru projekta Kortil uživo… 

Uvijek uz zajednicu

Volonteri su tijekom 2021. godine bili uključeni i u različite radne akcije oplemenjivanja javnog prostora grada: bojanjem klupica u okviru projekta Sportsko susjedstvo Inicijative građana Kvart za pet osvježili su prostor užeg centra, a rado su se odazivali i pomagali na programima u organizaciji Mjesnog odbora Školjić – Stari grad, udruge Urbani separe i platforme za razvoj zajednice MO Hartera. Svojim su angažmanom ne samo uljepšali prostor, već i poslali važnu poruku o značaju i ljepoti volontiranja te snažnom utjecaju volonterskog angažmana na zajednicu.

Volonteri za volontere

U sklopu volonterskog programa puno se pažnje posvećuje samim volonterima, njihovoj međusobnoj povezanosti i validaciji njihovog rada, stoga su u nekoliko prigoda bili okupirani – sobom.  Bili su angažirani na poslovima prevođenja i lektoriranja tijekom pripreme izložbe fotografija Volonteri – srce prijestolnice posvećene volonterima EPK koja je u travnju postavljena na postamentima na Korzu. Sudjelovali su u izradi mozaika Mehanizam također posvećenog volonterima koji krasi zid Riječkog lukobrana, a napravljen je u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, autora Radovana Kunića i studentica APURI Tee Teodorović i Dorie Valković.

Ostvarena je virtualna suradnja i međunarodno povezivanje volontera kroz neformalnu mrežu koordinatora volontera bivših, aktualnih i budućih EPK gradova, pa su volonteri HKD-a kroz projekt Discover My City predstavili Rijeku kao EPK, njenu povijesnu baštinu, kulturne i turističke znamenitosti. Projektom Share Your Story volonterke Rijeke i Galwaya prenijele su kolegama volonterima svoja volonterska iskustva u specifičnim okolnostima izazovne 2020. godine. Suradnja je nastavljena organiziranjem online kviza u svibnju kroz projekt ECoC Quiz Event u kojem su natjecatelji odgovarali na pitanja vezana uz EPK gradove. Godinu su završili razmjenjivanjem novogodišnjih čestitki s kolegama volonterima EPK gradova u okviru projekta ECOC Volunteers Card Project.

 Novo sjedište

U listopadu je volonterski program dobio i svoje službene prostore za boravak i druženje u Križanićevoj ulici, podom čega je organizirano useljenje, a potom i  otvorenje koje se povezalo s obilježavanjem manifestacije Hrvatska volontira. Po prvi su put u svojem prostoru proslavili Međunarodni dan volontera 5. prosinca kada su u suradnji s Maticom umirovljenika grada Rijeke sudjelovali u humanitarnoj radionici izrade lutkica od čarapa.

 Na kraju – nagrade

Nagrada Organizator volontiranja koju dodjeljuje Udruga za razvoj civilnog društva SMART u 2020. godini pripala je HKD-u na Sušaku, a voditeljica volonterskog programa Asja Brusić dobitnica je Državne nagrade za volontiranje u kategoriji Koordinatorica volontera za 2020. godinu.

Nagrade su posvećene svim volonterima koji su u toj godini pokazali izuzetnu motiviranost za volontiranje na brojnim kulturnim događanjima provedenim u izazovnim uvjetima i postale su sinonim za otvoren odnos prema sugrađanima u želji za većom uključenošću u riječku kulturnu  scenu.  Stoga su nagrade građanima volonterima predložene, a sugrađani su ih svojim glasanjem izabrali, za Civilnu muzejsku zbirku Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka čije će se predstavljanje održati u siječnju 2022. godine.

Nakon svih zajedničkih avantura i uspjeha u 2021. godini HKD na Sušaku zahvaljuje svim vrijednim i plemenitim ljudima velikog srca koji nesebično kulturi daruju ono najvrijednije što imaju – svoje slobodno vrijeme.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u programu volontiranja u kulturi HKD-a pozvani su da ispune online prijavnicu i da se pridruže veseloj online volonterskoj zajednici u Facebook grupi Volontiram u kulturi. ČESTITAMO!!!