WRC zvijezde iskusile vrhunsko jedrenje uz pomoć braće Fantela!

0
139

Tri dana prije početka WRC Croatia Rallyja, Thierry Neuville i Adrien Fourmaux u ACI Marini Vodice iskušali su svoju vještinu jedrenja, zajedno s Viliamom Prodanom i Jurajem Šebaljem.

Let za Vodice!

Nakon što su se u karijeri imali prilike utrkivati po asfaltu, makadamu i snijegu, vrhunski WRC vozači uoči WRC Croatia Rallyja napokon su dobili šansu iskušati i utrkivanje na moru, na jedinoj podlozi na kojoj reli automobili ne mogu odmjeravati snage.

U organizaciji ACI marine, WRC Croatia Rallyja i Red Bulla te uz grad Vodice i Turističku zajednicu Vodica kao domaćine, svjetski prvaci u klasi 49er Šime i Mihovil Fantela ugostili su Adriena Fourmauxa, Thierryja Neuvillea, Viliama Prodana i Juraja Šebalja te im pokazali kako upravljati vrhunskom sportskom jedrilicom. Radilo se o brodu klase Swan 36 u vlasništvu ACI Sailsa, koji može postići brzine do 20 čvorova, a u Vodicama su ovog ponedjeljka vladali bura i toplo sunce pa su karakteristike ove jedrilice zaista mogle doći do izražaja.

WRC vozači u Vodice su stigli letom iz Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu, u atraktivnom helikopeteru Eurocopter EC135 iz Red Bull Flying Bulls flote, da bi zatim na moru iskusili kako izgledaju jedriličarske regate.

“Bilo je to moje prvo iskustvo na jedrilici i saznao sam mnogo toga o jedrenju. Iznenadio sam se koliko je brod osjetljiv i koliko su važni detalji, kao i komunikacija među posadom.” izjavio je Adrien Fourmaux. Vrhunski relijaši uživali su u ovom posebnom iskustvu i otkrili da jedrenje i automobilizam zapravo imaju mnogo stvari koje ih povezuju.

U jedrenju je važan timski rad kao i u reliju. Male stvari odlučuju o pobjedi i porazu. Ponekad jedan ili dva stupnja nagiba jedrilice može napraviti veliku razliku.” izjavio je Thierry Neuville). Fantele su se potrudile detaljno objasniti vozačima sve izazove koji idu uz jedrenje, od utjecaja vremenske prognoze do svih trikova vezanih uz upravljanje brodom.

“Kad vidim njihov žar, nije ni čudo da su svjetski prvaci. Dečki su pravi profesionalci i ako ikad budem htio naučiti vrhunski jedriti, njima ću se javiti!” izjavio je Viliam Prodan. Braća Fantela sigurni su da reli zvijezdama ne bi trebalo mnogo treninga da postanu konkurentni i u jedrenju.

“Brod je vrlo osjetljiv, a vjerujem da je tako i u WRC-u, gdje moraš biti točan na svakom zavoju. Drago mi je da smo predstavili naš sport i da su sva četvorica dobili priliku upravljati brodom, uz jaku buru koja je cijelo iskustvo učinila još zanimljivijim.” izjavio je Šime Fantela.

Utrkivanje na moru u Vodicama bila je odlična uvertira u WRC Croatia Rally, koji će od 21. do 24. travnja okupiti stotine tisuća navijača uz stazu, a 20 brzinaca odvijat će se kroz pet hrvatskih županija: Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Primorsko-goransku.

“Cilj je ostvariti pobjedu i veselimo se ovom brdskom izazovu. Čekaju nas ove godine novi brzinci i bit će zanimljivo, jer svi će doći odlično pripremljeni.” izjavio je Thierry Neuville.

“WRC Croatia Rally je jako zahtjevan, čekaju nas teški brzinci na koje inače nailazimo na više različitih relija. Prošle sezone bilo je dobro i nadam se da ću ponovo ostvariti odličan rezultat.” A izjavio je drien Fourmaux)

U svakom slučaju, WRC zvijezde svjedočile su ljepoti Jadranskog mora i odlično su se zabavili, uoči WRC Croatia Rallyja u kojem će također uživati u prekrasnim krajolicima, ali i u žestokom i neizvjesnom utrkivanju…