[BAKAR]: Bakar obilježio Noć tvrđava i obljetnicu pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana zanimljivim programom …; [FOTO]:

0
77

Pustolovno sjećanje na velikane; Bakar obilježio Noć tvrđava i obljetnicu pogibije Petra Zrinskog I Frana Krste Frankopana zanimljivim programom …;

Noć Tvrđava!

“Pustolovina!”

Ovim uzvikom je jedan dječak nestrpljivo iščekivao početak igrificiranog istraživanja bakarskog kaštela u subotu 30. travnja na samu godišnjicu tragične pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Turistička zajednica Grada Bakra organizirala je prigodan program povodom Noći tvrđava koja se obilježavala proteklog petka i subote u mnogim povijesnim utvrdama diljem Hrvatske. Kako je bakarski kaštel stoljećima bio u vlasništvu obitelji Frankopan, a potom i Zrinski, bilo je neizbježno popratiti manifestaciju sjećanjem na velikane.

Prvog dana, Bore Štrbac nesebično je podijelio svoje nepregledno znanje vodeći dvije ture pod nazivom „Kaštel kroz vjekove”. Posjetitelji su imali rijetku priliku razgledati kaštel i saznati detalje iz njegove povijesti. Primjerice, navirili su se u nekadašnji zatvor u kojem je Petar Zrinski smjestio Ali-pašu Čengića nakon što ga je porazio u velikoj bitci kod Jurjevih stijena 1663. godine.

Obratili su pažnju na vrijedan natpis na glagoljici iz 1530. godine i saznali da je nastao prilikom jedne od nadogradnji utvrde. Saznali su o brojnim promjenama izgleda i namjene kaštela kroz stoljeća.

Drugi dan su se posjetitelji imali prilike okušati u igrificiranom istraživanju kaštela pod vodstvom Ive Sille. Igrificirane ture su suvremeni trend u stvaranju iskustva za posjetitelje. Riječ je o turama ili istraživanjima koja, uz pomoć elemenata igre, poput zagonetki, izazova, natjecanja ili potrage za blagom, u potpunosti angažiraju posjetitelje, koristeći priliku i za edukaciju o baštini.

Turistička zajednica Grada Bakra među pionirima je tog trenda organizacijom čak tri različite igrificirane ture u posljednje dvije godine u suradnji s Ivom Sillom, autoricom brenda Playful Croatia koja se bavi igrifikacijom u turizmu od 2015. godine. Prva od takvih tura na području grada Bakra bila je „Hirčeva tajna razina”. Odigrala se prije dvije godine unutar prirodnog fenomena Ponikve, jezera koje nestaje i nastaje. Slijedio je „Izazov bakarskog vodonoše” prošle godine, kao dio većeg projekta o slijepom vodonoši, nedavno uvrštenog u katalog dobrih europskih praksi Cultural Heritage in Action.

Noć tvrđava bila je pak savršena prilika da se kaštel u Bakru pretvori u avanturu kroz turu “Mračne tajne Frankopana”. Posjetitelje je dočekala detektivka starina u kostimu koji je obećavao čudnovato iskustvo. Pozvala ih je da joj se pridruže u traganju za onim što je ostalo od Frankopana. Podijelila ih je u tri tima koji su se međusobno natjecali skupljajući blago skriveno u raznim kutcima kaštela. Putem su zapažali detalje i otkrivali zagonetke, ujedno upoznajući zanimljivosti o vezi obitelji Frankopan i Zrinski s Bakrom, ali i mračne tajne koje su okruživale nekadašnje vlasnike Bakra.

Ideju za ovo istraživanje su zajednički osmislile Sonja Jelušić Marić i Marijana Radešić, a zadatak za razvoj sadržaja i vođenje povjeren je Ivi Silli koja je izjavila je da je neizmjerno zadovoljna događajem.

“Uživala sam u svakom koraku razrade ove ture – od proučavanja frankopanskih pikanterija, osmišljavanja zagonetki, golicanja mašte neobjašnjivim zvucima dok sam postavljala tragove u pustom kaštelu, pa do živahne interakcije s gostima. Ovaj tip turističkog proizvoda i nije za svakoga, makar se većina ljudi opusti i oslobodi svoje unutarnje dijete i enigmata. Posebno mi je drago što su se priključila neka već poznata lica, koja su prisustvovala prethodnim srodnim događanjima u Bakru, što je najbolji dokaz da mnogi uživaju u ovakvom iskustvu. Idealno je za obitelji, skupine prijatelja, školske posjete, ali i timove te se nadam da će u budućnosti, zahvaljujući sličnom, još dotjeranijem proizvodu, stoljetni zidovi kaštela često odjekivati cikom posjetitelja,” kaže Silla.

Program Noći tvrđava u Bakru začinjen je aristokratskim plesovima u izvedbi Royal Bakar iz udruge La Bamba. Članovi ansambla u svojim raskošnim kostimima su vratili posjetitelje u neka zaboravljena vremena. Kako bi doživljaj bio potpun, sudionici svih programa imali su priliku kušati bakarske baškote I tortu.

Mnogo neočekivanih zagonetki i otkrića vratilo je život i uzbuđenje u bakarski kaštel, a onaj dječak s početka priče u njegovim je prostorijama doista doživio pravu pustolovinu.