Pozivaju se svi na otvaranje međunarodne izložbe fotografija “Kvarner – Iznad i ispod površine mora” u subotu, 09.07.2022. u 21 sat. Izložbu se može razgledati do 17. srpnja, svaki dan od 18 do 21 sati. Galerija Trojica u crkvi Sv. Trojice u Kastvu!

Kastav – ‘Kvarner – ispod i iznad površine mora’, tijekom 13 godina svog postojanja, razvio se u međunarodni projekt koji okuplja sve veći broj sudionika. Inicijalno zamišljen kao radionica podvodne fotografije namijenjena studentima Akademije umjetnosti u Novom Sadu, Kvarner (interni naziv radionice) je pokazao da svojim bogatim sadržajem okuplja ne samo stalne sudionike koji mu se vraćaju po nekoliko puta, nego privlači i sve veći broj novih. Ideja organizatora, Ivana Karlavarisa, na najljepši je mogući način spojila profesiju fotografije, izvannastavni rad, posjetu regiji i interaktivnost među sudionicima.

“Kvarner XIII usprkos negativnoj konotaciji koja je često vezana za ovaj broj, nije bio nimalo nesretan – dapače, predstavljao je povratak “starom normalnom“ kojeg smo, u prethodne dvije godine svi bili toliko željni. Opatija i Lovran dočekali su nas, čini se, topliji nego ikada, a imali smo i tu privilegiju promatrati njihove obale, uz Iku i Ičiće, s brodića, uz zrake sunca, mirno more i zvuke pjesme Olivera Dragojevića, kao i klapa, koje su zaštitni znak ovog dijela jadranske obale. Pridružili su nam se i galebovi iz zraka, iz vode meduze, kojima kao ni nama, riječ hladno nije bila asocijacija za Jadran ljeta 2021. godine, a nije ni delfinima, čije peraje su nas obradovale tijekom plovidbe.

Epidemiološka situacija, sintagma koja svima zagorčava život, spriječila nas je da ove godine pozdravimo Veneciju i Trst, kao i naše druženje s Kinezima, ali nije onemogućila (uglavnom) uživanje Vojvođana u ronjenju u Kostreni, gdje je kao i svake godine bio nasmijani tim divnih, i prije svega stručnih ronilaca, spremnih priučenim posjetiocima pomoći vidjeti čari podvodnog svijeta. A ispod površine, zatičemo čudesne prizore koji su nezaboravni, kako za one koji su se po prvi put okušali u ronjenju, tako i za one koji su se i ranije susretali s podvodnim životom Kostrene. Uostalom, treba se osobno uvjeriti u to, ali do sljedeće godine, možete nam vjerovati na riječ, ili pak baciti pogled na podvodne fotografije kojima smo se trudili dočarati barem djelić doživljaja.

Trinaesto izdanje Kvarnera obilježili su i obilasci Opatije i Kastva, koje je stručno predvodio profesor Ivan Karlavaris, začetnik ovog programa, spreman u svakom trenutku podijeliti, ne samo povijesne činjenice, već i osobne utiske, anegdote i zanimljivosti, koje su fascinantne bez obzira koji put ih slušate.”
  stoji u predgovoru Kataloga izložbe…

Istoga dana, s početkom u 20 satiu Vijećnici Grada Kastva bit će predstavljena monografija “Bogomil Kalvaris – slikar, naučnik, pedagog“. Prisutne će pozdraviti gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac, a o monografiji i djelu Bogomila Kalvarisa govorit će prof. emeritus Irina Subotić, povjesničar umjetnosti, mr. Ervin Dubrović, povjesničar umjetnosti i Ivica Lukanović gradonačelnik Grada Kastva od 2009. do 2017. Promociju će moderirati Ivan Kalvaris, urednik monografije.