Izvor rijeke Kupe, pogled iz drona!

Treću godinu zaredom:

KUU Sklad iz Bakra je okupila uhodani tim bakarskih udruga: Gradska straža Bakar, DVD Bakar i Bakarska gospoda i TZ Grada Bakra vodeći raspjevanu grupu pjevača, planinara, rekreativaca, djece i umirovljenika u NP Risnjak, biser prirodne ljepote u srcu naše Primorsko-goranske županije. Ove godine u srijedu, 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, pohodili smo Izvor Kupe koji se nalazi u sklopu NP Risnjak. Područje je proglašeno zaštićenim 12. Prosinca 1963. godine od 10 ha. Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela.

Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero koje će vas očarati svojim izgledom. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.

Pohodu na Izvor Kupe odazvali su se ove godine, uz KUU Sklad iz Bakra, i KUD Lovor iz Lovrana, MPZ Gloria Dei iz Rijeke, Judo klub Rijeka, te udruge Bakarska gospoda, Gradska straža Bakar i La Bamba iz Bakra. Pjevači su, zajedno s drugim sudionicima pohoda, krenuli stazom iz Donjih Kupara prema izvoru Kupe. Bakarski fotograf Miljenko Šegulja je snimio zajedničko pjevanje pjesme “Naranča” uz odabrane kadrove snimljene uz rijeku Kupu i u Čudesnoj dolini leptira. Cilj snimanja video zapisa našega zborskog pohoda je uputiti apel za Risnjak koji predstavlja najveće prirodno bogatstvo našeg zavičaja. Cilj cijeloga projekta jest svojim odlaskom u prirodu i darom pjesme pozvati širu javnost da posjeti NP Risnjak i doživi istu ljepotu i blagodat boravka u prirodi koja je još uvijek očuvana u svojoj izvornoj ljepoti.

Ovogodišnji pohod je vezan i uz Dan glazbe, 21.06.2022.: združeni zborovi poručuju da kulturne potrebe sežu šire od samog pjevanja – valja uživati u glazbi, pisanoj riječi, vizualnoj umjetnosti. Ipak, kulturan čovjek mora cijeniti prirodu koja nas okružuje, koja je nepresušna inspiracija za umjetnička remek djela, a koju unatoč svemu zanemarujemo i uništavamo.

Vremenske prilike su nam i ove godine bile naklonjene i uz nekoliko kapi kiše i oblaka koji su na trenutak skrili sunce, uživali smo lijepe i ispunjene trenutke uz rijeku Kupu i zelenilo prirode oko nas. Foto: M.Šegulja!