Nakon 2 godine vraća se veliki Festival palente i sira!

Pozivnica na Festival Palente i Sira!

Ova manifestacija koja štuje tradicijsku ruralnu gastronomiju i kao takva je više puta osvojila priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, zajednička je obiju grobničkih općina. Neparnih se godina organizira u Čavlima, parnih u Jelenju.

Ove godine fešta se na Trgu mlikarice u centru Dražica, u subotu 25.lipnja.

Ritual kuhanja udruge Palentar uz pomoć vrijednih jelenskih umirovljenika kreće u 15.00 sati do “grande finala” – stresanja pola tone palente kompirice dizalicom na drveni taruj i to oko 20.00 sati. Važno je napomenuti da ova dizalica nije neki serijski proizvod, već je za ovu namjenu projektirana od strane pok.Stanislava Valića te je pod njegovim nadzorom izrađena. 

Nadalje, od 18 sati svoj dolazak najavilo je 20 izlagača, OPG-ova i kućnih radinosti s bogatom i raznolikom ponudom, a po prvi put ugostit ćemo Zeleni Kastav i 23 izlagača poznatih po ekološkom, biodinamičkom i organskom uzgoju.

U međuvremenu razveselit će nas pjesme vokalne skupine KUDa Zvir, nastup malih plesača plesnog centra Sirius i zvuci harmonike harmonikaškog centra Fortissimo iz Grižana. 

Ovogodišnji moto festivala “Po muki se poznaju junaki” dvojakog je značenja, ovisno čita li se na književnom hrvatskom ili čakavštini. Koliko god “muke” pojeli (kukuruzno brašno za palentu, za one koji ne znaju) i postali snažni poput junaka, pravi junaci smo kad prepoznamo nečiju muku, pružimo ruku i pokažemo da nas je briga. Upravo zato smo se pridružili humanitarnoj akciji koju je udruga Koga briga pokrenula za Grobničana Dalibora Marušića, svima znanog DJ-a Macolu. U zamjenu za kupljeni bon, guštat će se u okusima palente kompirice i grobničkog sira, a svaki će zalogaj biti slađi, znajući da prikupljene kune odlaze Macoli na račun.

Voditelji Festivala su Fućak Freki i Turina Dražen – Šajeta, uvijek zabavni i šegavi.  Vrhunac zabave je nastup popularnog Ivana Zaka i grupe Aurora, a koja će, nadamo se potrajati do dugo u grobničku ljetnu noć.