SREDNJE ŠKOLE U PGŽ od 14. prosinca prelaze na online nastavu, članovi Stožera upozorili na neodgovorno politiziranje njihovog rada …;

0
362

Porast novooboljelih povećava i broj hospitaliziranih osoba kojih je trenutno 113, no kako je istaknuo Mićović, zahvaljujući vrlo dobro organiziranom zdravstvenom i socijalnom sustavu nije došlo do dramatičnijeg rasta teže oboljelih. Dodao je da je jako dobro organiziran i školski sustav tako da među školskom kao i studentskom populacijom nema značajnijeg porasta zaraženih.
Prema riječima ravnatelja KBC Rijeka Alena Ružića sustav KBC usprkos rastu
hospitaliziranih i u ovom trenutku ima spremnih preko 100 dodatnih kreveta. Istaknuo je da je od Covid pozitivnih osoba njih 35 sa težom kliničkom slikom, a 12 ih je na respiratoru. Rekao je također da u pomoć KBC stižu i liječnički timovi iz opatijske i crikveničke thallasotherapije, a uključit će se i timovi iz Ortopedske bolnice Lovran. Svoju pomoć ponudilo je i preko 170 studenata Medicinskog fakulteta, koji se već educiraju kako bi se mogli uključiti kao podrška medicinskim timovima KBC-a.
Detaljnije o epidemiološkoj situaciji u školama govorio je glavni epidemiolog
Dobrica Rončević te rekao je da trenutno 159 učenika u PGŽ pozitivno, 43 studenata te 30 nastavnika i drugog školskog osoblja. I ove brojke potvrđuju da škole i učenici ne uzrokuju širenje epidemije u Županiji, no zbog većeg broja učenika, njih 2220 koji su u samoizolaciji, postoje u školama organizacijski problemi. Kako je dodala resorna pročelnica Edita Stilin proteklih dana održani su sastanci s ravnateljima škola i epidemiolozima te je donijet zajednički zaključak da osnovne škole ostaju raditi po A modelu, dakle u razredima, a iz preventivnih razloga srednje škole od 14. prosinca prelaze na online nastavu. U strukovnim školama praksa i vježbe i dalje će se odvijati u učionicama i vježbaonicama, rekla je Stilin.
U ime svih članova Stožera pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić, osvrnula se na javne istupe pojedinaca, pa i nekih članova Županijske skupštine koji propituju rad Stožera. „Svi članovi jedinstvenog smo stava da je neutemeljeno i krajnje neprihvatljivo plasiranje teza u javnosti kako je porast broja zaraženih u Županiji posljedica promjene načelnika Stožera. Sukladno svojim ovlastima župan Komadina donio je odluku o sastavu Stožera i čine ga doista svi relevantni i stručni ljudi iz sustava civilne zaštite i zdravstva Primorsko-goranske županije.
Neodgovorno je, u situaciji kada se čine veliki napori u borbi s epidemijom, na taj
način istupati u javnost i politizirati, umjesto da svi zajedno dajemo maksimalni
doprinos na suzbijanju ove bolesti“, rekla je Malatestinić.